Tessék élni, kérem!

Igyekszem megtartani a kontrollt a jókedvem felett. Ha rád is átragad, annál jobban örülök!
~ Sunday, April 22 ~
Permalink

A Föld napja!

Nos, boldog április 22-ét mindannyiótoknak!

Ebben a postban 22 tippet olvashattok, hogyan tehetitek zöldebbé egy kicsit a mindennapokat is, nem csak a mai napot.

Ezen kívül pedig tartsatok ma is EarthHour-t, azaz a Föld Óráját, tehát egy órán át kapcsoljatok ki minden elektronikus eszközt, kapcsoljátok ki a fűtést, le a villanyt. Csak egy óra! Pont egy szépségkúra, egy társasjáték, egy kis tanulás ideje.

 1. Kapcsold le a villanyt! Az villamosenergia 2/3-a világításra megy el!
 2. Egyél inkább zöldségeket! Ha sajnálod az állatokat, azért, de a környezetnek mindenképpen jobbat teszel, ha a termelés során alacsony energiát igénybevevő gyümölcsöket-zöldségeket fogyasztod! Csak figyelj oda, hogy honnan származik a termék, és most meg nagyon alaposan!
 3. Használj zöldebb takarítószereket! Nem csak az allergiától óvod meg a családod, de pénzt is spórolhatsz. Ecetes vízzel vízkőtleníthetsz, és csodásan cseppmentesít is az üvegfelületeken. Olajos kendővel áttörölni bútoraidat felér egy újrapolírozással!
 4. A kulcs a fenntarthatóság: ne dobd el régi dolgaidat, vásárolj olyasmit, ami kitart, és használd fel minden részét új dolgokra! Pl. üveges lekvárt vegyél, és az üvegét később használhatod bohókás pohárnak, vagy csíráztatócserépnek, akár vázának is.
 5. Légy többet a szabad levegőn! A zöldmozgalom kulcsa nem a düh, hanem a szeretet, a természet szeretete. Ehhez igazán közel csak mezítláb a fűben érezheted magad!
 6. Szerezz (vegyél-varrj-keress otthon) egy szép nagy textilzsákot, amiben elfér a bevásárlás zsákmánya. Vigyél otthonról neylonzacskót magaddal. A neylonzacskó termelése a tévhittel ellentétben nem olyan környezetszennyező, és az újabbak valóban lebomlanak, viszont vizuális szennyezést okoz, azaz szétszóródik a bevásárlóközpontok körül, ráakad a fákra. Főleg szimbólikus aktus, ha sajátot viszel magaddal, egy bizonyos gondolkodás első lépése!
 7. Ültess, kertészkedj! A családod is örülni fog neki, és akár egy nagyon jó hobbit is találhatsz magadnak! Csodás nézni, ahogy valami a kezed által növekszik!
 8. Vásárolj újrahasznosított termékeket! Keresd a fair-trade (a termelés szociális környezetét védő, kartellt nem alkalmazó, eco-élelmiszereket fémjelző) címkét!
 9. Minden esetben használj újrahasználhatót eldobható helyett! Legyen saját termoszod, ne palackos vizet vegyél! Azt a terméket válaszd, amelyik a legnagyobb kiszerelésben kapható, hisz azzal csomagolást takarítasz meg
 10. Esténként igenis kapcsold ki a laptopod!
 11. Tájékozódj a környék gazdáiról, ki megbízható, kitől mit lehet kapni. Ezzel a környezeted kereskedelmét lendíted fel, embereknek adsz megélhetést a multinacionális cégekkel szemben, és jó eséllyel egészségesebb ételeket veszel majd. Ha valakit megkínálsz ezekkel a termékekkel, pl. tejjel vagy gyümölccsel, mindenképp mondd el nekik, honnan való, így reklámozod a gazdát, akitől vetted!
 12. Kiszámolhatod, mekkora a szénfelhasználásod. Ez nagyon röhejesen hangzik, tudom, de léteznek ún. carbon-footprint calculatorok, amik alapján eldöntheted, vajon hogy kellene változtatnod a saját életeden a globális felmelegedés elkerülése érdekében.
 13. Ügyelj a vízfelhasználásodra! Szerezz be olyan csaptelepet, zuhanyfejet, amelyik nem csöpög, nem ereszt, és víztakarékos!
 14. Tekerd le a gázt, hűts kevésbé a hűtőddel, moss alacsony fokozaton. Meg fogsz lepődni, mindez mekkora hatással van a számlákra, és mennyire nem érzékeled a különbséget a végeredményben!
 15. Tudod, mi a szezonális gyümölcs a hónapban? Na, akkor irány a piac, és azt vedd meg, és ne a brazil kiwit a legnagyobb üzletláncban. Piacra menni olyan érzés, mintha egy könyv főhősnője (főhőse) lennél, és sokkal takarékosabb is, mint szupermarketben vásárolni (hiszen ők is a termelőktől veszik a zöldséget-gyümölcsöt, csak még felárazzák).
 16. Ez nagyon radikálisan hangzik, de a panelben élők számára erősen javaslott a lakókkal egyeztetve fehérre festeni az épület tetejét. A nyári kánikulában ez 2-3 héttel késlelteti a felsőbb emeletek felmelegedését!
 17. Ültess fát! Hiszen hé! Lesz egy saját fád!
 18. A veszélyes hulladékok eldobása előtt olvass utána, mi a lehető legjobb, amit tehetsz velük!
 19. Ha tényleg meg akarsz szabadulni a tárgyaidtól, adományozd el őket, de bolhapiacot is rendezhetsz!
 20. Próbáld bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést a munkahelyeden, vagy az iskolában! Ha van már, buzdítsd mindenkit a használatára! Teremts divatot!
 21. Komposztálj! Nem kell hozzá, csak egy nagyobb cserép, ha van udvarod, úgyis termelődik pont elég kerti hulladék. Azért figyelj rá, hogy fedhető legyen, mert egy idő után erős szaga lesz!
 22. Gyűjtsd össze az esővizet, és használd öntözésre! Persze figyelj, nehogy a kisebbek beleigyanak! Ehhez sem kell több, mint egy műanyaghordó, vagy egy üres kuka!
Tags: a Föld napja Föld környezetvédelem újrahasznosítás április 22.
2 notes
 1. tessekelnikerem posted this